Sastāvdaļas
Pamatam
sviests - 170 g
milti - 280 g
cukurs - 1 ēd.k.
sāls - ½ tējk.
1 olas dzeltenums
piens - 3 ēd.k.
Pildījumam
piens - 700 ml
ūdens - 120 ml
4 olas
pūdercukurs - 150 g
kukurūzas ciete - 70 g
puse vaniļas pāksts vai 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
aprikožu džems - glazēšanai
Pagatavošana
Saputo sviestu ar cukuru, sāli, pievieno olas dzeltenumu, sajauc, pielej pienu un vēlreiz sajauc.
Iesijā miltus un ar rokām samīca mīklu viendabīgā konsistencē.
Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 2 stundām atdzist.
Tad izveltnē un klāj formā, veidojot maliņas, pamatni sadursta ar dakšiņu. Formas izmērs - 23 cm.
Olu krēma pagatavošanai vispirms sajauc olas ar pūdercukuru un kukurūzas cieti. Tad katliņā lej ūdeni un pienu, pievieno vaniļas sēkliņas,vai ekstraktu - vaniļas cukuru, un uz lēnas uguns vāra, nepārtraukti maisot.
Kad piens sāk vārīties (bet neuzvārās!), vienmērīgā plūsmā un visu laiku maisot lej klāt olu masu.
Maisījums diezgan ātri sabiezē un var veidoties kunkuļi, tāpēc ļoti svarīgi visu laiku maisīt.
Kad krēms sabiezējis, katliņu ņem nost no uguns un kādas 10 minūtes atstāj dzesēties, arī ik pa brīdim apmaisot.
Pēc tam krēmu lej virsū mīklai, formu liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 180ºC apmēram 50-60 minūtes.
Vēl karstu virsmu pārsmērē ar aprikožu džemu un atstāj atdzist.
Īstā olu krēma garša un tekstūra parādās tikai tad, kad tas kārtīgi atdzisis - vislabāk pa nakti ledusskapī.
Lai labi garšo!
|